2008-10-30

Svartsjuka vs. heder

På museet här i stan har de en utställning om hedersrelaterat våld. Såg den för någon dag sedan. (Ibland kan det vara så svårt att ta sig till museet trots att det ligger mitt i stan.)

Den var verkligen bra. Temat var Hedersrelaterat våld. Säger någon hedersrelaterat våld associerar vi direkt till något annat än det fina svenska. Gärna något muslimskt, till en kultur vi kallar för hederskultur. Men heder är ju i förlängningen inget annat än en förlegad patriarkal struktur och den har vi även i Sverige. De visade på statistiken den som varje gång gör mig så upprörd. Att det dör en kvinna i veckan av misshandel. Hur många som blir utsatta för våld i nära relationer och utanför hemmet. Vad är då detta om inte hedersrelaterat. Oftast är det mannen som slår kvinnan och varför, jo för att hon var för utmanande klädd. För att hon pratade för länge med grannen. För att hon såg sexig ut när hon gick till affären. Vi kallar det svartsjuka i den svenska kulturen. Men ärligt talat är det inte samma sak?

Det utställningen visade var skrämmande. Den ville lyfta på hedersbegreppet och inte bara placera det i enannan kultur utan även i vår. Där fanns brev från släktingar till kvinnor som hette Annika som skrev "om du lämnar honom är du en hora, vi vill aldrig mer ha med dig att göra" att Annika konstant under flera års tid blivit utsatt för våld i hemmet brydde sig de här människorna släktingarna inte om. Ett föräldrapar till en tjej som hette något i stil med Jenny misshandade henne så att hon fick missfall. För att hon var tillsammans med fel kille. De kallade henne något i stil med "jävla arabhora"

Med andra ord vi kan inte svära oss fria och säga att: hedersrelaterat våld är något för andra kulturer, inte för våran. Även vi i detta land slåss för vår heder.

Inga kommentarer: