2007-02-19

Köttnormativitet

Det finns få saker som irriterar mig så mycket som människor som handlar utan att tänka. Som gör saker bara av gammal vana eller av en tradition som de säger varken bu eller bä till. Sånt kan få mig att bli helt galen. Ordet normativitet klingar inte bra i mina öron. Heteronormativitet, köttnormativitet, mansnormativitet osv osv

För ett tag sedan publicerades en klimatrapport, denna diskuterades i Arbetaren på ett väldigt nyskapande sätt. Så där så att jag blev glad i magen. Det var köttnormativiteten som stod i centrum. Hur vi i Europa har utvecklats till köttslukare och hur vi överför den kultren till andra länder. Detta utan att tänka på hur mycket köttindustrin påverkar miljön.

Ett exempel från artikeln "Lantbruksuniversitetet i Uppsala räknade för några år sedan ut att den mängd energi som krävs för att producera ett kilo svenskt griskött räcker för att transportera lika stor mängd energi i form av bönor tre och ett halvt varv runt jorden med fartyg." Ett kilo! Det är inte konstigt att det blir snedfördelning och fattigdom, att vi förstör miljön genom vår köttnormativitet. Sedan bör vi ta med i beräkningen all skog som måste skövlas för att ge djuren betesmarker och för att kunna odla foder. Plus allt vatten som går åt, sedan ska köttet transporteras och det vet vi ju att det sker med fördel sabbt. Ingen vill äta gammkött. Så ska de fraktas långt blir det flyg eller lastbil. Mer utstsläpp.

"Med djurköttsproduktion för allt fler människor – siffran över uppfödda djur för livsmedel per år är redan idag uppe i femtio miljarder – ökar energibehovet i snabb takt, liksom behovet av betes- och fodergrödesarealer. Var ska arealerna tas från? De kuster som sjunker undan i klimatförändringarnas spår? De öknar som uppstår av erosion från nedhuggna skogar och överbetning?"Det är så mycket som händer, vi tror att vi så enkelt kan överföra vår superba kultur till andra delar av världen utan att vi tänker på konsekvenserna. Vi ser dem inte hemma, för som sagt det är lätt att bli hemmablind.

Det här gör mig så irriterad, varför ska det vara så svårt att inse att det är bättre för hela mänskligheten om vi konsumerade mindre kött. Snart är alla fiskar slut i haven, landytor blir skövlade. Vår värld, vart är den på väg?

Det finns med andra ord fler saker vi kan göra än att källsortera och köra mindre bil. Måste tänka på miljön. Kanske är det så att vi ska böra tänka på köttnormativiteten och göra något åt den istället. Nu menar jag inte alla ska bli veganer, men vi behöver inte äta kött varje dag och ska vi promt äta kött, köp lokalproducerat.

Det är våra handligar och val i vardagen som räknas och som gör skillnad!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag måste bara hålla med dig!!! Det är nästan så att man blir rädd ibland...

Japp visst är semelreceptet kanon! Jag har bakat ett gäng till jobbet imorgon *S*